Proiectul „VioGen – RoJust” a reprezentat o acțiune strategică, în scopul implementării efective a standardelor Consiliului Europei privind drepturile omului și vizează măsuri mai bune de protecție împotriva violenței domestice, asigurarea unei intervenții adecvate, dar și îmbunătățirea cadrului legislativ privind protecția și nediscriminarea victimelor.
Proiectul a fost implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Asociația TRANSCENA, Asociația ANAIS, Centrul FILIA și Asociația GRADO.
Proiectul VioGen RoJust, în valoare de 732.000 de euro, a fost finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul Apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”, gestionat de către Fondul Român de Dezvoltare Socială.”
Activitățile proiectului:
A1 – Crearea, dezvoltarea și promovarea la nivel regional/multi-regional/național a unor mecanisme de protecție a drepturilor persoanelor vulnerabile și a unor măsuri pentru combaterea discriminării și/sau pentru promovarea drepturilor omului, pilotate la nivel național, cu accent pe victime ale discriminării pe criteriul de sex și ale violenței domestice sau violenței de gen;
A2 – Inițierea și promovarea unui program de instruire/formare profesională inițială și continuă a profesioniștilor cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen și violenței domestice, în ceea ce privește implementarea documentelor internaționale cu privire la drepturile omului ratificate de către România( CEDO, CEDAW, Convenția de la Istanbul, Convenția de la Lanzarote) și evitarea viciilor de procedură care au determinat pronunțarea de către CEDO a unor Hotărâri prin care România a fost condamnată la plata unor sume cu titlu de despăgubire;
A3 – Realizarea unei campanii naționale de informare și conștientizare a opiniei publice și a profesioniștilor din domeniul judiciar și din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice și a violenței de gen cu privire la respectarea drepturilor victimelor, evitarea revictimizării și nediscriminare;
A4 – Realizarea unei platforme online ca punct resursă de informare a opiniei publice, cu segment dedicat profesioniștilor din domeniu: judecători, procurori, avocați, polițiști și componentă dedicată sesizării unor abuzuri din sistemul judiciar (poliție, parchete, instanțe de judecată) și asigurării consilierii/îndrumării persoanelor vulnerabile) cu privire la apărarea drepturilor lor și modalitățile de sesizare ale autorităților competente;
A5 – Organizarea unei Caravane juridice virtuale VioGen RoJust, la nivel național, în scopul creșterii capacității instituțiilor naționale de a transpune în practică recomandările rezultate din hotărârile CEDO și alte recomandări de țară specifice;
A6 – Realizarea unor activități de advocacy care să permită crearea unor mecanisme eficiente de comunicare între diferiți actori instituționali cu responsabilități în procesul de implementare a deciziilor și recomandărilor de țară pe tema abuzului, violenței domestice și violenței de gen;
A7 – Elaborarea unui Studiu privind jurisprudența CEDO relevantă pentru profesioniștii din domeniul judiciar și exemplele de bună practică.
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) funcționează ca instituție de specialitate a administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu personalitate juridică, având atribuții în elaborarea, coordonarea și aplicarea strategiilor și politicilor Guvernului în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.
Misiunea ANES este aceea de a promova principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex și de a preveni și combate violența domestică, prin implementarea unor măsuri, politici și programe adaptate nevoilor victimelor.
ANES a fost înființată potrivit prevederilor art. 23 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 177/2016, i-au fost stabilite funcțiile și principalele atribuții.
În exercitarea funcției sale de autoritate de stat, în cele două domenii de competență, ANES asigură coordonarea implementării a două documente programatice: Convenția ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) și Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul).
De asemenea, activitatea Agenției este guvernată de prevederile a două acte normative, respectiv: Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată.
Promotor: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES)
Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!
Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!