Rezultate proiect

  1. Acasă
  2. /
  3. Despre proiect
  4. /
  5. Rezultate proiect

Rezultatele proiectului
„VioGen – RoJust”

1.Crearea și dezvoltarea de mecanisme de protecție a drepturilor persoanelor vulnerabile și de măsuri pentru combaterea discriminării și pentru promovarea drepturilor omului, pilotate la nivel național

Mecanisme:
• Rețeaua de asistenți de sprijin pentru victimele violenței domestice, violenței sexuale și violenței împotriva femeilor – Creată cu scopul de a oferi suport victimelor în depășirea situațiilor de criză, cât și profesioniștilor din cadrul Poliției Române, care interacționează cu acestea. Pilotarea mecanismului, pe o perioadă de 4 luni, a fost realizată în colaborare cu secțiile de Poliție nr. 4 și nr. 7 din București, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române. Acesta este conceput pentru a asigura respectarea drepturilor victimelor, evitarea discriminării și victimizării/revictimizării, contribuind astfel la împuternicirea femeilor în situații de criză.
• Rețeaua de experți în discriminare de gen – Creată cu scopul de a oferi instanțelor judecătorești consiliere de specialitate, analize și expertize în domeniul nediscriminării femeilor și evitării victimizării sau revictimizării acestora. Mecanismul a fost pilotat pe parcursul a patru luni, cu sprijinul Judecătoriilor Sector 3 și Sector 6 din București și al Judecătoriei Galați. Acesta vizează sprijinirea instanțelor prin furnizarea unor puncte de vedere avizate de către expertele rețelei, facilitând pregătirea dosarelor și contribuind la prevenirea stigmatizării victimelor în cadrul procesual.
Măsuri:
• Mecanismul de Dialog Tripartit – Format din Comitetul Interministerial pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice, Comisia Națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (CONES) și Comisiile Județene în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (COJES). Au fost organizate mai multe întâlniri, cu scopul de a asigura un dialog eficient și activ între aceste structuri, dar și creșterea responsabilității și implicării în procesul de implementare a deciziilor și recomandărilor de țară în materia drepturilor omului.
• Instrumentul de monitorizare a potențialelor situații de discriminare împotriva fetelor/femeilor – Creat cu scopul de a preveni apariția unor situații grave de discriminare a drepturilor femeilor afectate de violența domestică sau violență de gen. Cu un total de peste 1000 de respondenți (victime care au accesat sistemele de justiție și social, profesioniști cu activitate în domeniu), instrumentul oferă o perspectivă mai clară a experienței victimelor violenței domestice în interacțiunea lor cu sistemul de justiție și permite o evaluare continuă și sistematică a eficienței acțiunilor autorităților, în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor.

2.Derularea unui program de formare profesională, pentru profesioniștii cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen și violenței domestice, în ceea ce privește implementarea documentelor internaționale ratificate de România

• Cursurile de formare, organizate sub forma a 90 de sesiuni, s-au desfășurat în perioada mai 2022 – martie 2024, pentru un număr de 1.029 polițiști, 103 procurori, 287 avocați, 13 judecători și 755 de profesioniști din domeniul asistenței sociale.
• Subiectele abordate în cadrul formărilor au fost implementarea jurisprudenței CEDO și a Recomandărilor Consiliului de Miniștri ai Consiliului Europei cu privire la violența de gen, a infracțiunilor sexuale comise de adulți împotriva fetelor minore, asistența și protecția victimelor ținând cont de specificitatea fiecărui grup țintă și a rolului său. Au fost analizate și cazuri semnalate de presă/ONG-uri cu privire la posibile încălcări ale convențiilor internaționale.

3.Campania națională de informare și conștientizare a opiniei publice cu privire la violența de gen, respectarea drepturilor victimelor, evitarea revictimizării și nediscriminare

• Campania „Suntem toți responsabili! Hai să oprim violența de gen!”
Campania a avut scopul de a informa și conștientiza publicul larg, cât și profesioniștii din domeniul judiciar și cei implicați în prevenirea și combaterea violenței domestice și a violenței de gen. Site-ul campaniei www.centrulfilia.ro/vdg explorează universul responsabilității și cum circulă stereotipurile, preconcepțiile și lipsa de implicare în diferite situații de violență de gen: abuz emoțional în cuplu, violență sexuală, violență psihologică în mediul de lucru. Mesajele campaniei au ajuns la peste 3,5 milioane de utilizatori în mediul online.
• Campania „Când înțeleg, pot să aleg!”
Campania a fost desfășurată în mai multe licee din țară, mesajele adresându-se tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, cu scopul de a intensifica eforturile de promovare a toleranței zero față de violența domestică și de combatere a violenței de gen. Peste 2000 de elevi și peste 100 de profesori au participat la dezbaterile „Când înțeleg, pot să aleg!”. Cu sprijinul mai multor elevi, au fost create șase scenarii cu situații care au subliniat importanța egalității de gen și a efectelor negative ale violenței de gen – Media – VIOGEN (transcena.ro)- accesează linkul aici.

4.Platforma online ca punct resursă de informare a opiniei publice, cu segment dedicat profesioniștilor din domeniu și componentă sesizării unor potențiale abuzuri din sistemul judiciar – https://viogen.anes.gov.ro/ (accesează linkul)

• Au fost traduse 16 hotărâri CEDO cu relevanță în domeniu, și au fost afișate în cadrul platformei online, în secțiunea dedicată sprijinului pentru specialiștii din domeniu, la nivel național, în scopul dezvoltării competențelor profesionale ale tuturor celor implicați în prevenirea și combaterea violenței domestice, dar și a informării opiniei publice și potențialelor victime.

5.Caravana Juridică, organizată la nivel național

• 600 de profesioniști implicați în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice au participat la cele 15 evenimente desfășurate, la nivel național, în circumscripțiile Curților de Apel din România. Publicul eterogen a fost selectat, în primul rând, pentru a încuraja dialogul între profesioniștii din mai multe județe și domenii, dar și cu scopul creșterii capacității instituțiilor naționale de a transpune, în practică, recomandările rezultate din Hotărârile CEDO și alte recomandări de țară specifice.

6.Realizarea de activități de advocacy care să permită crearea unor mecanisme eficiente de comunicare între actorii instituționali cu responsabilități în procesul de implementare a deciziilor și recomandărilor de țară pe tema abuzului, violenței domestice și violenței de gen

• Activitățile de advocacy s-au derulat în cadrul sesiunilor de formare a profesioniștilor cu activitate în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.

7.Studiu privind jurisprudența CEDO relevantă pentru profesioniștii din domeniul judiciar și exemplele de bună practică

• Documentul integral poate fi accesat aici: https://viogen.anes.gov.ro/biblioteca-virtuala/rapoarte/

imagine cu scop decorativ pentru pagina ce prezinta rezultatele proiectului Viogen Rojust

EXIT

Click aici sau apasă tasta ESC dacă vrei să ieși rapid din pagină!

Apasă aici dacă vrei să ieși rapid din pagină!